Vnebozetje

Z Oblačkom sva bila povabljena k Marjanu na kosilo in potep po Gorenjski. Predvideno je bilo, da se zapeljemo po novo asfaltirani cesti preko Soriške planine na Bled. Tu bi se ta korajžni malce zmočili v jezeru. Sledil na bi sprehod po Bledu in ob povratku še obisk Brezja, kjer bi se pokesali svojih grehov.

Po ustaljeni poti mimo Škofje Loke sva se pripeljala do Marjanove domačije. Pričakovala sva nezahtevno kosilce. Dobila sva pa pravo požrtijo. Očitno vsaj pri Marjanu in Darji domnevna skopost Gorenjcev nikakor ne velja. Bilo je raznoliko in zelo okusno.

Požrtija

Polnih želodčkov smo se odpravili po nanovo asfaltirani cesti proti Soriški planini. Priznam, da se tukaj še nisem peljal. Pokrajina je bila lepa, čeprav je na startu od Marjana kazalo, da bom bolj slabo opazoval okolico.

Maskiranec

Na Soriški planini smo se na kratko ustavili. Soriška planina je majhen in prijazen smučarski center, ki je izjemno primeren za prve zavoje na snegu. Najštevilnejši obiskovalci so družine, planina pa je znana tudi po svojem tekmovalnem poligonu, kjer si vsak teden merijo moči predvsem mlajši tekmovalci, srečamo pa lahko tudi slavna imena nacionalnih reprezentanc. Ob lepem vremenu je Soriška planina obogatena s pogledi na Triglav in Karavanke, ki v jutrih opozarjata na lepoto.

Soriška Planina

S Soriške planine smo se spustili do Blejskega jezera. Blejsko jezero leži na Gorenjskem ob vznožju Pokljuke, ime nosi po Bledu. Jezero je tektonsko ledeniškega izvora in leži na nadmorski višini 475 metrov. Dolgo je 2120 m in široko 1380 m, ima površino 1,45 kvadratnih kilometrov, najgloblja točka pa je v globini 30 m. Povprečna letna temperatura je 12 °C. Najvišjo temperaturo 25 °C doseže voda v juliju. Voda je primerna tudi za kopanje. Marjan in Darja sta se kljub pihanju vetra namočila v jezeru. Oblaček, se je sicer slekel v kopalke, a ga je hladno pihanje odvrnilo od kopanja. Jaz pa tako ali tako nisem imel kopalk s seboj.

Bled

Na južni strani iz jezera odteka Jezernica. Otoček sredi jezera je edini naravni jezerski otok v Sloveniji. Nad jezerom na strmi skali stoji Blejski grad.

 Tamkaj, kjer danes leži Blejsko jezero nekoč ni bilo vode, ampak cvetoča, travnata dolina, sredi katere je stal hribček na katerem je bila velikanska skala. V mesečnih nočeh so ob tej skali plesale gorske vile. V zeleni dolini pa so pastirji pasli svoje ovce. Vile so pastirje prosile, naj ogradijo prostor okoli skale, da njihovo plesišče ne bo brez mehke trave.Pastirji niso upoštevali prošnje gorskih vil in so še naprej dovolili svojim ovcam, da so mulile travo v okolici vilinske skale.Vile so pastirjem zagrozile, da če ne bodo skale ogradili oni jo bodo pa one same.Tudi tem grožnjam so se pastirji smejali, in kmalu tam okrog ni bilo več trave ampak gola trda zemlja.Najmlajša in najlepša vila si je zato med plesom zlomila nogo. Jezne vile so tedaj iz gore priklicale studence in potoke, ki so pridrveli v dolino in zalili dolino. Samo hribček s skalo je kot otok ostal sredi jezera. Na njem so poslej vile lahko nemoteno plesale v svetlih mesečnih nočeh. Čeprav so vile že davno odšle iz naših krajev, a ostalo nam je lepo vilinsko jezero z otočkom pod gorami.To je danes Blejsko jezero.

Račke

Po osvežitvi v jezeru smo se sprehodili po samem Bledu. Poleg znamenite cerkve na samem otoku ima Bled še cerkev Svetega Martina. Sedanja neogotska cerkev, posvečena sv. Martinu, je bila zgrajena leta 1905 na kraju prejšnje gotske cerkve iz 15. stoletja, medtem ko je bila prva kapela postavljena tu že pred letom 1000.

Cerkev na Bledu

Za gradnjo nove cerkve so sprejeli načrte prof. Friedricha von Schmidta (avtorja mestne hiše na Dunaju), a jih je predvsem glede notranje oprave spremenil arhitekt Josip pl. Vancaš. Večina plastik iz najboljšega kararskega marmorja je delo konzervatorja Ivana Vurnika iz Radovljice. Cerkev je med letoma 1932 in 1937 s freskami poslikal akademski slikar Slavko Pengov. Pred njo stoji vrtno znamenje, ki ga je v letih pred 2. svetovno vojno projektiral največji slovenski arhitekt Jože Plečnik. Ohranjeno obzidje iz 15. stoletja spominja na dobo turških vpadov v naše kraje.

Stranski oltar

Pletne, otok, grad in kremne rezine. To so vsem znane blejske znamenitosti. Sladokusci pa vedo, da kremna rezina ni edina dobrota, s katero se lahko pohvalijo Blejčani. Tu je tudi blejska grmada, katere idejni oče je Jože Pristavec. Prvič jo je pripravil pred več kot 30 leti, njeno prvotno različico pa je poskusil tudi Tito. Seveda smo morali poizkusiti tudi simbol Blejske kulinarike. To je že več desetletij kremna rezina. Seveda jo lahko kupite tudi drugod, ampak prava, blejska, je le ena. Ištvan Lukačevič, nekdanji vodja slaščičarne hotela Park, je dolgo preizkušal recepte in različne kombinacije sestavin, preden mu je uspelo. Še dandanes slovijo kremne rezine, ki jih pripravljajo prav v tej slaščičarni, prodajajo pa jih v Kavarni Park, nasproti hotela.

Gremo na grmado

Po vsej tej pregrešni prehrani današnjega dne bi bilo edino pravično, da se te pregrehe vsaj malo spovemo. Povsem logično je, da se na poti nazaj zato ustavimo na Brezjah. Bazilika Marije Pomagaj, imenovana tudi Slovensko (Marijino) narodno svetišče, je bazilika ter glavno romarsko središče ljubljanske nadškofije in obenem osrednje slovensko romarsko središče, ki se nahaja na Brezjah v Občini Radovljica.

Cerkve na Brezjah

Zanimivost bazilike je, da je glavni oltar pravzaprav posvečen svetemu Vidu. Oltar z znamenito sliko Marije Pomagaj, po kateri nosi bazilika tudi ime, pa se nahaja v stranski kapeli Matere Božje spredaj na desni strani. Posebnost te kapele je, da gre dejansko za kapelo v kapeli, saj večja pokriva manjšo, ki je popolnoma samostojen arhitekturni objekt. Čeprav je cerkev arhitekturno triladijska bazilika, sta stranski ladji po dvakrat pregrajeni, s čimer je nastalo šest stranskih kapel, v katerih se nahajajo stranski oltarji.

Notranjost

Obisk podobe Marije Pomagaj je za preprostega slovenskega romarja postal skoraj zaveza. Zapisana so čudežna ozdravljenja in zaradi teh je bila podoba v letu 1907 tudi okronana.

Zahvale

Prečiščeni grehov smo se počasi odpravili domov.

Scroll to Top