Šanghaj

Kitajska z agencijo Oskar

Poglej ostalo
 1. Kitajska z Oskarjem
 2. Čas odhoda
 3. Vmesni postanek
 4. Prvi vtisi
 5. Obzidje in Pekinška račka
 6. Zadnji dan v Pekingu
 7. Budistični dan
 8. Dan počitka
 9. Shaolin
 10. Budistične jame
 11. Muzej in Gosja pagoda
 12. Glineni vojščaki
 13. Chengdu
 14. Pande in veliki buda
 15. Emei Shan
 16. Z ladjico po reki Li
 17. Vozili s skuterji po mestu in preživeli
 18. Riževa polja
 19. Šanghaj

Povratek je bil res v mesto prihodnosti. Z 20 milijoni prebivalcev je največje kitajsko mesto z neverjetno gostoto 2800 prebivalcev na kvadratni kilometer. Jutro pa smo vseeno pričeli z ogledom bolj stare tradicionalne obrti. Kako nastanejo svileni izdelki.  Iz ene larve se lahko dobi skoraj 1200 m dolga svilena nit.

Še kot črv

Te nitke se potem navijajo po več skupaj v svileno nit, ki se lahko potem uporabi za vezenje in izdelavo svilenih izdelkov.

Združevanje nitk

Eno larvo pa lahko raztegnete. Tako raztegnjeno se potem nalaga eno na drugo in se ustvari večslojni izdelek, ki je lahko recimo kapa ali odeja.

Nastanek svilene kape

Pot nas je potem zanesla v enega od  ohranjenih kitajskih vrtov v samem mestu Šanghaja. Sam vrt ni ravno med večjimi, je pa notranjost urejena tako, da s cikcakajočimi potmi ustvari občutek veličine. Res lepo urejen kotiček narave v mestnem jedru.

Lepota kitajskega vrta

Po kosilu smo imeli nekaj časa da poslikamo novi del Šanghaja. Tudi kakšen poročni par se tu slika zaradi dobrega ozadja. Novi del Šanghaja Pudong je recimo star komaj 20 let. Prej so tukaj bile kmetijske površine.  Sedaj so tu same velike stolpnice. V obliki odpirača je tu sedaj druga najvišja stavba na svetu. Zraven gradijo novo višjo stolpnico. Bo sicer največja na kitajskem. Najvišja pa je zaenkrat še zmeraj stolpnica v Dubaju.

V ozadju novi del Šanghaja
Mladoporočenca na slikanju

Od tu smo potem šli v Pudong na eno od stolpnic. Izbrali smo si Pearl stolpnico. Šli smo na višino 257 m.

Pearl stolpnica

Tu smo si lahko ogledali Šanghaj iz ptičje perspektive. Nato smo se spustili deset metrov nižje. Tu so se najbolj hrabri lahko sprehodili okoli po pleksi steklu.

Pogled iz vrha
Yeap, eni si upajo

Po adrenalinskem sprehodu nad prepadom smo šli malo po nakupih tehnike v enega večjih tehno marketov. Ogromno izbire po zelo ugodnih cenah. Seveda po mukotrpnem barantanju.

Veliko izbire

Zvečer smo si šli še ogledat akrobatsko predstavo. Malo zvijanja teles. Malo smešnih akrobacij. Pa še finale z kar osmimi motorji v krogli.

Dobra koordinacija
Ena od poz
Brez karambola

Po tem še kratek sprehod po lepo osvetljenem Šanghaju.

Čarovnija luči

Naslednji dan pa odhod proti domu.

Scroll to Top