Lipnica

Potovanje po Avstriji, Češki, Poljski do Gdanska, Slovaški, Madžarski

Poglej ostalo
 1. Poljska
 2. Hohenwerfen
 3. Hellbrun
 4. Göttweig
 5. Zelena Hora
 6. Jawor
 7. Gdansk
 8. Malbork
 9. Lipnica
 10. Auschwitz
 11. Godollo
 12. Bory
 13. Poljska povzetek

Dan osmi. Sreča je na strani….eh saj ni važno na strani katerih je. Važno je, da je bila na moji strani. Celo noč je padal dež. Jutro pa se je prebudilo sončno. In ne prevroče. Cel dan se je vrtelo okoli 25 stopinj. Glede na to, kakšno je doma v Sloveniji je tole prav osvežujoče. Po dobrem zajtrku pa ogled bližnjega gradu Lublin. Sem mislil, da me je tista sreča zapustila. Ob vhodu polna gruča ljudi. K sreči samo skupina, ki je šla notri. Blagajna je bila prazna in sem takoj dobil vstopnico. Sem se podvizal in še pred skupino vstopil notri. Kar veliko za pogledati.

Značilen grad Lublin, ki stoji na hribu, je eden od arhitekturnih in zgodovinskih simbolov Lublina. Zgodovina tega kraja je hkrati dostojanstvena in tragična. Domnevajo, da je na grajskem griču obstajala zgodnjesrednjeveška naselbina že v VI. V XII stoletju je imel tu svoj sedež kaštelan, v XIII stoletju pa je bil zgrajen krožni stolp, ki obstaja še danes. Od leta 1957 je stavba sedež Lublinskega muzeja, ki se je leta 2021 preimenoval v Narodni muzej v Lublinu. Bogate zbirke so v več galerijah, med drugim: arheološki, numizmatični, vojaški in etnografski. V slikarski galeriji je razstavljena znamenita slika “Lublinska unija” Jana Matejka. Kapela Svete Trojice na Grajskem hribu je edinstven primer združevanja gotske arhitekture z rusinsko-bizantinskimi freskami. Je eden najdragocenejših spomenikov srednjeveške umetnosti na Poljskem in v Evropi.

Od tu pa počasi proti Krakowu. Vmes pa ogled še dveh Unesco lesenih cerkva. Prva je bila  Rzymskokatolicka Parafia św. Michała w Binarowej. Cerkev je bila postavljena okoli leta 1500, v poznih 16. stoletjih pa so ji dodali stolp in nato arkade. Od sredine tisočletja naprej so se za cerkev začeli zanimati popotniki in umetniki, ki so jo predstavili na risbah S. Wyspiańskega, J. Mehofferja in drugih. Leta 1908 so jo prekrili s pločevino, kar pa ji ni pripomoglo k lepoti. Obnova njenega skodlastega oklepa je bila končana šele leta 2008. Leta 2003 je bila cerkev vpisana na Unescov seznam dediščine. Cerkev sestavljajo ladja in sosednja kapela angelov varuhov, prezbiterij in stolp s piramidasto kupolo na vrhu. Ima skodlasto streho in stene, kar daje objektu scensko harmonijo. Glavni čar notranjosti je slikarska dekoracija, ki tesno prekriva stene in strop. Poslikave izhajajo iz različnih obdobij, najstarejše so nastale po posebnih šablonah za okrasitev stropa ladje in prezbiterija iz začetka 16. stoletja. Polikromna dekoracija ladje in prezbiterija je bila izvedena sredi 17. stoletja.

Druga pa je bila v Lipnici.  Cerkev je bila najverjetneje zgrajena konec 15. stoletja na mestu nekdanje cerkve. Po mestnem izročilu je bila cerkev zgrajena leta 1143 ali 1203 – ta datum je viden na severovzhodni steni kora – na mestu nekdanje poganske hrame. Cerkev se danes nahaja v skoraj nedotaknjeni zgradbi in spada med najbolj opazne lesene gotske cerkve na Poljskem. Cerkev je orientirana, grajena iz lesenega ogrodja, dvodelna. Kor je obdan s tremi zidovi. Ladja je širša, kvadratne oblike. V 17. stoletju so cerkev obdali s slikovitimi soboti (leseni podrez, podprt s stebri), med katerimi je bil zgrajen zvonik. Ob koru ni zakristije. Streha je krita z lesenimi skodlami, po tradiciji so le okna na južni strani cerkve, z vhodnimi vrati na južni in zahodni strani cerkve.

Jutri pa v Auschwitz. Upam, da bom sploh lahko šel na ogled. Menda hočejo rezervacije. Za brez vodenja se da dobiti šele ob 26:30, kar pa je prepozno. Morda pa se kako zmuznem notri.

Scroll to Top