Auschwitz

Potovanje po Avstriji, Češki, Poljski do Gdanska, Slovaški, Madžarski

Poglej ostalo
 1. Poljska
 2. Hohenwerfen
 3. Hellbrun
 4. Göttweig
 5. Zelena Hora
 6. Jawor
 7. Gdansk
 8. Malbork
 9. Lipnica
 10. Auschwitz
 11. Godollo
 12. Bory
 13. Poljska povzetek

Dan deveti. Grad Krakow. Ob ponedeljkih imajo zastonj oglede. Temu primerna tudi gužva obiskovalcev. Me je zadnjič izučilo in sem on line naročil karte dan prej. Tako sem si brez zapletov ogledal vse. Kraljevski grad Vavel je grajska rezidenca v središču Krakova na Poljskem in prva svetovna dediščina Unesca na svetu. Zgrajen je bil na ukaz kralja Kazimirja III. Velikega in je sestavljen iz številnih struktur iz različnih obdobij, ki stojijo okoli glavnega dvorišča v italijanskem slogu. Grad, ki je eden največjih na Poljskem, predstavlja skoraj vse evropske arhitekturne sloge srednjeveškega, renesančnega in baročnega obdobja. Kraljevi grad Vavel in hrib Vavel predstavljata zgodovinsko in kulturno najpomembnejše območje v državi. Grad je del utrjenega arhitekturnega kompleksa, postavljenega na vrhu apnenčastega izdanka na levem bregu reke Visle, na nadmorski višini 228 metrov. Kompleks je sestavljen iz številnih zgradb velikega zgodovinskega in nacionalnega pomena, vključno z Vavelsko stolnico, kjer so bili kronani in pokopani poljski kralji. Nekatere najstarejše kamnite zgradbe v Vavlu so iz 970 -ih, poleg najzgodnejših primerov romanske in gotske arhitekture na Poljskem. Sedanji grad je bil zgrajen v 14. stoletju in se je v naslednjih sto letih razširil. Leta 1978 je bil Vavel razglašen kot prvo mesto svetovne dediščine kot del zgodovinskega središča Krakova. Grad Vavel je že stoletja prebivališče poljskih kraljev in simbol poljske državnosti, zdaj pa je eden vodilnih umetniških muzejev v državi. Muzej, ustanovljen leta 1930, zajema deset kuratorskih oddelkov, odgovornih za zbirke slik, vključno s pomembno zbirko italijanskih renesančnih slik, grafik, kiparstva, tekstila, med njimi zbirko tapiserij Sigismunda II., porcelan in pohištvo iz obdobja. Muzej orientalske umetnosti vključuje največjo zbirko otomanskih šotorov v Evropi. S sedmimi specializiranimi konservatorskimi studii je muzej tudi pomembno središče za ohranjanje umetniških del.

Seveda ne bi bil obisk Poljske brez obiska Auschwitza. Prost obisk moraš rezervirati prej preko spleta. Ampak žal šele po 16:30 uri. Pri ogledu prvega dela, kjer je muzej so zelo striktni glede tega. Sem poskušal obiskati muzej, pa me niso spustili noter, ker sem bil tam veliko prej. Sem se zato zapeljal v drugi del, kjer so barake. Tam je ata na vhodu samo pogledal, če vstopnica prava. Datum in ura ga sploh nista zanimala. Tako sem si ogledal vsaj ta drugi večji del taborišča. Sem se kar sprehaja uro ali dve. Saj ni kaj posebnega za videti. Poanta je v temu, da vidiš, kaj se je dogajalo med drugo svetovno vojno v koncentracijskih taboriščih. Če boste šli kdaj na ogled, priporočam, da pridete po 16. uri. Potem tudi vodenih ogledov ne bo. Sedaj je bilo kar nekaj skupin. Pa ne pozabite na pokrivalo, sončna očala in kak liter vode. Če je ne boste spili, bo po koncu ogleda tako ali tako samo mlačna voda. Je bilo kar vroče danes. Koncentracijsko taborišče Auschwitz je bilo nemško koncentracijsko taborišče med drugo svetovno vojno. Sestavljeno je bilo iz treh glavnih taborišč in 45–50 manjših. Ime izhaja iz nemškega imena za poljski kraj Oświęcim, ki se nahaja okoli 60 kilometrov zahodno od Krakova. V začetku leta 1940 so nacisti tukaj zgradili nekaj koncentracijskih taborišč in taborišče za iztrebljanje. Taborišča so bila glavni element v pripravah na holokavst, ki je terjal 1,1–1,6 milijonov žrtev, od katerih je bilo največ več Judov in političnih zapornikov. Taborišča so bila locirana na tem predelu zaradi visokega odstotka Judov med poljskimi prebivalci. Osvobodila ga je Rdeča armada 27. januarja 1945. Samo taborišče je bilo razdeljeno na tri glavna taborišča in mnoge podružnice:

Auschwitz I. – koncentracijsko taborišče

Auschwitz II. – uničevalno taborišče (tudi imenovan Auschwitz-Birkenau)

Auschwitz III. – delovno taborišče (tudi imenovan Auschwitz-Monowitz)

Tako kot vsa druga koncentracijska taborišča je bilo tudi to pod Himmlerjevimi esesovci. Poveljnik taborišča je bil Rudolf Höss, kasneje pa Arthur Liebehenschel in Richard Baer. Na povojnem zaslišanju in v svoji avtobiografiji je Höss podal podroben opis delovanja taborišča. Leta 1947 je bil obešen na vhodu v krematorij v Auschwitzu I. Glavne na oddelku za ženske so bile Johanna Landefeld, Maria Mandel in na koncu Elizabeta Volkenrath. Okoli 700 taboriščnikov je skušalo pobegniti, od tega je bilo približno 300 uspešnih. Običajna kazen za poskus pobega je bila smrt zaradi lakote. Družine tistih, ki so uspešno pobegnili, so bile aretirane in mučene, nato pa so jih pustili vsem na očeh. Tako so poleg kaznovanja dosegli tudi zastraševanje.

Več informacij na wikipediji.

Pot me je zanesla še v Debno na ogled še ene lesene cerkve nadangela Mihaela.  Cerkev v Debnu Podhalanskie, čudovito pričevanje poljske kulture in sposobnosti Podhalčanov, sodi med spomenike najvišjega razreda. Ta gotska cerkev je bila zgrajena iz macesnovega lesa sredi 15. stoletja. Njegova struktura je bila spojena z zarezami in ojačena s konicami, vendar brez žebljev.

Od tu pa že v Slovaško po izredno lepi in prazni cesti do meje. Na Slovaškem pa sicer cest široka, da bi lahko Boeing pristal, ampak bolj slabo vzdrževana. Slovaško si bom enkrat samostojno pogledal. Tako da je jutrišnji prvi obisk že na Madžarskem.

Scroll to Top